Co przywieźć z Gran Canarii

Co przywwieźć z Gran Canarii, czyli lista lokalnych pamiątek

Odpowiedź na często zadawane pytanie, co przywieźć z Gran Canarii jest bardzo rozbudowana, gdyż Wyspy Kanaryjskie to 2000 lat miksu historycznego wpływów berberyjskich, rzymskich, hiszpańskich i brytyjskich. Najlepszymi pamiątkami, które pozwalającymi przywołać wakacyjne wspomnienia po powrocie do domu, są produkty gastronomiczne. Poniżej lista typowych pamiątek, o jakich zawsze wspomni polski przewodnik na Gran Canarii podczas każdej wycieczki lokalnej.

Sosy mojo

Słynne kanaryjskie zimne sosy na bazie oliwy, papryki, czosnku i przypraw, które smakują każdemu. Osobiście polecam czerwony, do którego dodatkowo dodaje się migdały, ale oprócz tego możemy przywieźć mojo verde, czyli zielony sos mojo lub czerwony mojo picon, który nie zawiera bez migdałów, ale z ostrą papryczkę.

Sosy mojo

Mieszanki z mleka koziego/owczego/krowiego, które starzone są przez okres dwóch miesięcy i noszą nazwę semicurado. Wytrzymują w transporcie do 2 miesięcy, a po otwarciu mogą i leżeć w lodówce i rok, ale z każdym miesiącem będą miały ostrzejszy smak.

Rum

Każdemu turyście, który zapyta mnie co przywieźć z Gran canarii, mogę z czystym sumieniem polecić rum miodowy, bo to w końcu to na Gran Canarii jest najstarsza destylarnia w Europie. Nasz napitek produkuje się z soku trzciny cukrowej i starzy się w beczkach z dębu francuskiego, co nadaje mu unikalny smak. A jak dołożymy do tego miód, to mamy słodki likier, którym polski przewodnik po Gran Canarii przepłukuje gardło, a razem z nim wszystkie wycieczki lokalne.

Słodkie wina

Wino bananowe i wino z opuncji figowej. Oba przypominają słodkie i płynne deserki, aczkolwiek to drugie nie jest słodko-kwaśne, więc można spokojnie wypić dwa kieliszki.

Kawa

Kawa z doliny Ageate, która jest gratką dla każdego kawosza. Odmiana etiopskiej arabiki, która rośnie na Gran Canarii od 300 lat. Wyspa jest najbardziej wysuniętym na północ regionem kawowym na świecie.

Kanaryjska nutella

Bienmesabe w luźnym tłumaczeniu z hiszpańskiego onacza tyle co dobrze się czuję.  Kanaryjska nutella z migdałów, fig, jajka i cukru. Smarujemy ją ser lub sucharki. Smaczna bomba kaloryczna.

Marcepan

Kanaryjski marcepan to nic innego jak żółty chleb z migdałów, który ma długi termin do spożycia. Perfekcyjny do kawy lub jako baton energetyczny podczas zwiedzania i tak często używają go polskie wycieczki fakultatywne na Gran Canarii.

Almogrote

Pasztet, który powstaje po wymieszaniu sera i sosu mojo. Bardzo zdecydowany smak nadaje mu ser, który starzony jest 17 miesięcy. Super smakuje z grzankami.

Unikalna biżuteria

Biżuteria z lawy, oliwinu i bananowca, który porasta całą północną część wyspy. A wulkaniczne pochodzenie wyspy sprawia, że pamiątka w postaci biżuterii z lawą to obowiązkowa pozycja podczas zakupów.

Ręcznie robione noże

Nóż kanaryjski tzw. el naife, który Kanaryjczycy używali zaróœno do krojenia sera jak i trzciny cukrowej.

Polskie wycieczki lokalne po Gran Canarii

Jeżeli przeczytałeś ten tekst, to zapraszamy na Gran Canarię i do zwiedzania wyspy z @SimonTours.es. Polecamy polską wycieczkę lokalną Gran Canaria Maxxx lub Dookoła Wyspy. A dla osób, które odwiedzają wyspę kolejny raz najlepsze będą wycieczki prywatne, gdzie program zostanie dobrany pod Wasze zainteresowania.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Shopping Cart