Co przywwieźć z Gran Canarii, czyli przedstawiamy listę lokalnych pamiątek
Odpowiedź na często zadawane pytanie dotyczące pamiętek, które chcemy przywieźć z Gran Canarii jest bardzo rozbudowana, gdyż Wyspy Kanaryjskie to 2000 lat miksu historycznego wpływów berberyjskich czy też rzymskich lub hiszpańskich oraz brytyjskich. Najlepszymi pamiątkami, które pozwalającymi przywołać wakacyjne wspomnienia po powrocie do domu, są produkty gastronomiczne. Poniżej lista typowych pamiątek, o jakich zawsze wspomni polski przewodnik na Gran Canarii podczas każdej wycieczki lokalnej.
Sosy mojo
Słynne kanaryjskie zimne sosy na bazie oliwy, papryki, czosnku i przypraw, które smakują każdemu. Osobiście polecam czerwony, do którego dodatkowo dodaje się migdały, które pochodzą z regiou Tejeda. Oprócz tego możemy przywieźć mojo verde czyli zielony sos mojo lub czerwony mojo picon, który nie zawiera bez migdałów ale z ostrą papryczkę.
Sosy mojo
Mieszanki z mleka koziego/owczego/krowiego, które starzone są przez okres dwóch miesięcy i noszą nazwę semicurado. Wytrzymują w transporcie do 2 miesięcy. Po otwarciu mogą leżeć w lodówce nawet rok. Niemniej z każdym miesiącem będą miały ostrzejszy smak. Ich smak przywoła wspomnienie wakacji na Gran Canaria, a co najlepsze będzie się zmieniał wraz z każdym miesiącem dojrzewania sera, a co za tym idzie nie znudzą się szybko naszemu podniebieniu.
Rum
Każdemu turyście, który zapyta mnie co przywieźć z Gran canarii, mogę z czystym sumieniem polecić rum miodowy, jako że to w końcu to na Gran Canarii jest najstarsza destylarnia w Europie. Nasz napitek produkuje się z soku trzciny cukrowej i starzy się w beczkach z dębu francuskiego, co nadaje mu unikalny smak. A jak dołożymy do tego miód, to mamy słodki likier, którym polski przewodnik po Gran Canarii przepłukuje gardło, a razem z nim wszystkie wycieczki lokalne.
Słodkie wina
Wino bananowe i wino z opuncji figowej. Oba przypominają słodkie i płynne deserki, ale to drugie ma zupełnie inny smak. Bez obaw można spokojnie wypić dwa kieliszki.
Kawa
Kawa z doliny Ageate, która jest gratką dla każdego kawosza. Odmiana etiopskiej arabiki, która rośnie na Gran Canarii od 300 lat. Wyspa jest najbardziej wysuniętym na północ regionem kawowym na świecie, co sprawia że pijecie najbardziej unikalną kawę na świecie.
Kanaryjska nutella
Bienmesabe w luźnym tłumaczeniu z hiszpańskiego onacza tyle co dobrze się czuję. Kanaryjska nutella z migdałów, fig, jajka i cukru. Smarujemy ją ser lub sucharki. Smaczna bomba kaloryczna.
Marcepan
Kanaryjski marcepan to nic innego jak żółty chleb z migdałów, który ma długi termin do spożycia. Perfekcyjny do kawy lub jako baton energetyczny podczas zwiedzania. W czasach średniowiecza służył jako źródło enegii, a obecnie tak używają go polskie wycieczki fakultatywne na Gran Canarii.
Almogrote
Pasztet, który powstaje po wymieszaniu sera i sosu mojo. Bardzo zdecydowany smak nadaje mu ser, który starzony jest 17 miesięcy. Super smakuje z grzankami oraz nadaje się do spożycie przez wegetarian. Jest perfekcyjnym dodatkiem do piwka lub sprawdzi się jako dip do nachos.
Unikalna biżuteria
Biżuteria z lawy, oliwinu i bananowca, który porasta całą północną część wyspy. A wulkaniczne pochodzenie wyspy sprawia, że pamiątka w postaci biżuterii z lawą to obowiązkowa pozycja podczas zakupów. Bransoletka z polakierowanych kulek bananowego drzewka dużo nie kosztuje, a z pewnością będzie oryginalnym prezentem.
Ręcznie robione noże
Nóż kanaryjski zwany el naife, który Kanaryjczycy używali zaróœno do krojenia sera jak i trzciny cukrowej. Widok ubranego w strój roboczy mieszkańca wyspy, któremu to z cholewki wystaje rekojeść noża nikogo tutaj nie dziwi.
Polskie wycieczki lokalne po Gran Canarii
Jeżeli przeczytałeś ten tekst, to zapraszamy na Gran Canarię i do zwiedzania wyspy z @SimonTours.es. Polecamy polską wycieczkę lokalną Gran Canaria Maxxx lub Dookoła Wyspy. A dla osób, które odwiedzają wyspę kolejny raz najlepsze będą wycieczki prywatne, gdzie program zostanie dobrany pod Wasze zainteresowania. Pamiętajcie jednak, że na wszelkie wycieczki prywatne wymagamy wcześniejszego zgłoszenia, gdyż terminy mamy dość napięte.