RUM oraz PLANTACJA KAWY GRan CANaria RuM i KaWa

75,00

Pijemy unikalną kawę, podziwiamy wulkaniczną panoramę z Pico de Bandama, poznajemy historię i próbujemy słynnego rumu w Arucas, zapoznajemy się z tradycją produkcji kawy na Gran Canarii, a na koniec próbujemy słodkości na starówce Aguimes.

Cena bazowa
Cena za osoby
Cena końcowa
Kategoria:
Gran Canaria kanaryjski rum i kawa, czyli wycieczka z 3 degustacjami
Pijemy unikalny kanaryjski rum oraz podziwiamy wulkaniczną panoramę z punktu widokowego Pico de Bandama. Podczas wycieczki poznajemy historię upraw kawy i próbujemy słynnej arabiki, a także zapoznajemy się z tradycją produkcji wina na Gran Canarii. Próbujemy 21 smakowych rumów w najstarszej destylarni Europy i pijemy kawę w jedynej plantacji arabiki na kontynencie europejskim. Na koniec koniec relaksujemy się próbując miejscowych słodkości na starówce Aguimes. Ta wycieczka lokalna to esencja wyspy. Oferujemy Wam niesamowite widoki oraz unikalne smaki okraszone opowieściami, jakimi uraczy nas polski przewodnik lokalny. Takie nazwy jak malvasia czy verijadiego i ich bukiety będą Wam przypominały, ze Gran Canaria to nie tylko plaże! Lampka wina wyprodukowanego na wulkanicznym tufie, smak sera majorero i słodka trucha to co wyróżnia naszą wycieczkę od pozostałych. My nie chcemy tylko “zaliczyć”, chcemy doświadczyć! Gran Canaria kanaryjski rum i kawa!
Odbiór z dowolnych hoteli na południu wyspy zawarty jest w cenie wycieczki.
Gran Canaria co warto wiedzieć…
Wycieczka realizowana jest busem do 8 osób, nastawiamy się na pokazanie Wam Gran Canarii od kuchni. Zwiedzanie odbywa się w spokojnym tempie, tak aby każdy poczuł smak Gran Canarii. Poziom trudności jest zerowy, więc zapraszamy wszystkich. Wycieczka dostępna od poniedziałku do piątku, tak abyście mogli zobaczyć najstarszą winiarnię na wyspie i najsłynniejszą destylarnię rumu w Hiszpanii. Degustacje wliczone są w cenę, a płatności można dokonywać kartą lub gotówką. Zalecamy, abyście dokonywali wcześniejszej rezerwacji terminu poprzez maila tours.simon@gmail.com lub telefonicznie lub smsem na +48667674789. Odbieramy z hoteli i apartamentów, wystarczy podać termin, ilość osób i adres odbioru. Jeżeli jeszcze nie podjęliście decyzji, co warto zobaczyć na Gran Canarii, to zapraszamy na Wino Kawa Deser Gran Canaria!
Pozostałe informacje o ofercie Simon Tours Gran Canaria
Fakultatywne wycieczki lokalne po Gran Canarii to nasza specjalność. Pokazujemy Wam wyspę na wiele sposobów, ukrywając w różnych programach miejsca warte zobaczenia na Gran Canarii. Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi wycieczkami i trasami zwiedzania. Czekamy też na Wasze opinie na naszym kanale You Tube lub profilu SimonTours.es na stronie Facebook
Inne nasze wycieczki lokalne:
Perły Gran Canarii  – wycieczka basic!
Fantastyczna Fataga – najlepsza!
Jeep Safari– mocne wrażenia!
Rejs katamaranem– relaks!
Najpiękniejsze miejsca – dla rejsowiczów!
Kilka słów o rumie….
Pochodzenie słowa rum jest niejasne. Jedni mówią, że nazwa pochodzi od ostatniej sylaby łacińskiego słowa cukier – saccharum. Inna hipoteza wywodzi nazwę od holenderskiego roemer – kubek, ponieważ holenderscy marynarze szklanki o dużej pojemności nazywali rummers. Za najbardziej prawdopodobną uważa się jednak możliwość, że słowo rum pochodzi od angielskiego rum, które w slangu oznaczało „tumult”.
Historia rumu….
Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. Jego historia sięga czasów antycznych. Rum pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin. Do Europy został przywieziony przez Arabów. W Hiszpanii Maurowie posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej wyprawy zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII w. w rejonie Morza Karaibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Rosnąca popularność rumu spowodowała że od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem. Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do kolonialnej Ameryki. Pierwsza amerykańska destylarnia rumu została stworzona w 1664 roku na Staten Island (Nowy Jork). Boston zbudował swoje destylarnie trzy lata później. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na karaibskich plantacjach trzciny – co z czasem doprowadziło do powstania handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaibami (trzcina, cukier) i Ameryką (rum). Handel ten, jako że był dochodowy, doprowadził do tzw.Sugar Act w 1764 r., co z kolei było jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej.
Rum w Europie….
W krajach europejskich podjęto produkcję alkoholu na bazie melasy otrzymywanej z buraków cukrowych, który miał naśladować rum. Wytwórnie w Europie Środkowej przez pewien czas używały nawet nazwy „rum” w stosunku do swoich produktów (np.czeski czy słowacki „Tuzemski Rum”, czy też produkowany w Austrii „Stroh”). Po przystąpieniu tych krajów do Unii Europejskiej nazwy te zostały zmienione, gdyż określenie „rum” jest zastrzeżone do produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej. Dostosowanie się producentów do unijnych przepisów miało też ten skutek, że z rynku europejskiego zniknął mocny trunek w wersji pierwotnie otrzymywanej w karaibskich destylarniach – zastąpiono go wersją rozcieńczoną do 37,5–40%, zgodnie z unijną normą.
Rodzaje rumu:
Biały (przejrzysty), zwany także srebrnym, ma lekki i łagodny smak, bardzo słodki, służy raczej jako podstawa do koktajli; większość białego rumu pochodzi z Portoryko
Złoty, zwany także bursztynowym, ma więcej aromatu niż biały rum, a kolor zawdzięcza beczce, w której dojrzewa
Ciemny, zwany także czarnym, ma mocny smak i aromat, jest także stosowany w kuchni; pochodzi z obszarów takich jak Jamajka, Haiti i Martyniki, a także z krajów Ameryki Środkowej, Nikaragui i Gwatemali
Aromatyzowany – niektórzy producenci wytwarzają rum z dodatkiem smaku i zapachu np. pomarańczy lub kokosa (np. malibu); stosunkowo słaby, nie posiada aromatu rumu, o zawartości alkoholu poniżej 40%
Overproof – ostry w smaku, o zawartości alkoholu powyżej 40%; zwykle jest to 60%, ale może wynosić nawet 80%
W odróżnieniu od innych napojów spirytusowych, takich jak koniak i whisky, rum nie ma określonej metody produkcji – zależy ona w dużej mierze od miejsca wytwarzania rumu.
Rum produkowany jest najczęściej z melasy (na Karaibach i w Brazylii). Znaczącym wyjątkiem są francuskojęzyczne wyspy, gdzie sok z trzciny cukrowej jest preferowanym składnikiem bazy. Drożdże i wodę dodaje się do składnika podstawowego (melasa lub sok z trzciny cukrowej) w celu rozpoczęcia procesu fermentacji. Niektórzy producenci wykorzystują dzikie drożdże w procesie fermentacji, jednak większość producentów korzysta ze szczepów drożdży Saccharomyces cerevisiae, co ułatwia zapewnienie spójnego i przewidywalnego czasu fermentacji. Wiele krajów wymaga, aby rum dojrzewał co najmniej rok. Dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach dębowych, ale także w zbiornikach ze stali nierdzewnej lub w beczkach z innych rodzajów drewna. Proces dojrzewania ma wpływ na barwę rumu. Rum dojrzewający w dębowych beczkach staje się ciemny, a dojrzewający w zbiornikach ze stali nierdzewnej pozostaje praktycznie bezbarwny. Ze względu na tropikalny klimat, wspólny dla większości obszarów produkujących rum, alkohol ten dojrzewa o wiele szybciej niż whisky czy koniak. Dojrzały rum jest zazwyczaj mieszany, aby zapewnić jednolity smak i kolor. Mieszanie rumu jest ostatnim krokiem w procesie produkcji. W ramach procesu mieszania jasny rum może być dodatkowo filtrowany w celu uzyskania w pełni bezbarwnego trunku.

 

  • Wliczone w cenę
    Wizyta w destylarni rumu i degustacja 21 rumów smakowych
    Wizyta na plantacji kawy
    Wizyta w cukierni(degustacja wypieków – 1/osoba)
    Aby poznać Wyspy Kanaryjskie i ich atrakcje warto zobaczyć najpiękniejsze miejsca na Gran Canarii. Zwiedzanie wyspy prowadzi polski przewodnik, który oprócz informacji o Gran Canarii podpowie Wam co sami możecie zwiedzić i co warto zobaczyć.

 

  • Za dodatkową opłatą
    Lunch
    Zakupy własne

     

    Plan wycieczki

    PICO DE BANDAMA
    Wyruszymy na północ wyspy zatrzymując się przy krawędzi największego wulkaniczny krateru na wyspie – Pico de Bandama.
    DESYTLARNIA ARUCAS
    Wchodzimy z przewodnikiem na teren najstarszej destylarni rumu w Europie, której produkty pojawiają się na stołach rodziny królewskiej Bourbonów. Będziemy mieli okazję spróbować kilkunastu smakowych rumów lokalnej produkcji.
    AGEATE i PUERTO DE LAS NIEVES
    Odwiedzimy jedyne w Europie plantacje etiopskiej arabiki sprzed 300 lat. Poznamy tajniki uprawy i produkcji unikalnej kawy z Gran Canarii, a na koniec przespacerujemy się najpiękniejszą wioską rybacką – Puerto de las Nieves.
    AGUIMES
    Wycieczkę zakończymy wizytą w urokliwym miasteczku Aguimes, gdzie spróbujemy lokalnych wyrobów cukierniczych. To tutaj dowiecie się czym jest trucha lub bienmesabe.
    Start wycieczki ok. 9:00 (do potwierdzenia) w poniedziałki, wtorki, środy i piątki.
    Wycieczki lokalne i zwiedzanie wyspy Gran Canaria pod hasłem tego co trzeba i warto zobaczyć na Gran Canarii. Zwiedzimy najpiękniejsze miejsca na wyspie Gran Canaria, towarzyszyć będzie nam polski przewodnik, z którym zobaczycie wszystkie atrakcje Gran Canarii, a co więcej zwiedzanie wyspy zawsze przebiega szlakiem, który prowadzi przez najpiękniejsze miejsca. Inne wycieczki lokalne znajdziecie tutaj.
    Poniżej kilka słów o zwiedzaniu najstarszej destylarni rumu w Europie, jaką mamy w miejscowości Arucas na Gran Canarii…
    Fabryka San Pedro W dniu 9 sierpnia 1884 r. została otwarta w Arucas, Gran Canaria, La Fábrica de San Pedro, poświęcając się głównie produkcji cukru, a w mniejszym stopniu produkcji spirytusu trzcinowego i rumu, prekursora obecnych destylarni Arehucas. Rzemieślniczy proces przekształcania soku z trzciny cukrowej w rum w połączeniu z nowoczesnymi urządzeniami sprawił, że „La Fábrica”, jak była powszechnie znana, odniosła pierwsze sukcesy.
    Dostawcy z Royal House i hiszpańskiego sądu
    W 1885 r. Uzyskano pierwsze mielenie z 5 619 540 kg trzciny cukrowej. Jakość likierów sprawiła, że otrzymał Srebrny i Brązowy Statek oraz tytuł Dostawcy Domu Królewskiego i Dworu Hiszpańskiego, który nadała królowa Regent Doña María Cristina de Austria.
    Inauguracja fabryki
    Był rok 1892, zaledwie 8 lat po inauguracji La Fábrica, a rum, który opuścił Arucas, cieszył się już dużym uznaniem na wszystkich wyspach.
    Jakość rumu została poprawiona
    W 1909 r. Zakupiono aparat z systemem Guillaume z fabryki Egrot et Grangé (Paryż) w celu poprawy jakości rumu. Na początku XX wieku, lat kryzysu i wojny, Arehucas nadal rośnie dzięki jakości naszego rumu i wysiłkom swoich pracowników.
    Narodziło się imię Ron Arehucas
    Fabryka weszła mocno w lata 40ste, już pod kierownictwem Don Alfredo Martín Reyes. W tych latach narodziła się nazwa Arehucas Rum, znana jako „ten od kluczy”, symbolizująca San Pedro w różnych etykietach.
    Gorzelnie Arehucas
    W 1965 r. Fabryka nosi nazwę Arehucas Distilleries i rozpoczyna erę ekspansji popartą chęcią współpracy w społeczności społeczno – kulturalnej Wysp Kanaryjskich.
    Fabryka Alkoholi Artemi
    W 2006 roku Arehucas Distilleries nabywa Fabrykę Alkoholi Artemi, tworząc w ten sposób największą grupę alkoholi i napojów spirytusowych na Wyspach Kanaryjskich, w celu zachowania historii rumu kanaryjskiego i jego historycznego związku z archipelagiem
    Arehucas dzisiaj
    Distilleries Arehucas jest dziś stuletnią firmą z konsekrowaną historią, czego dowodem są unikalne obiekty w gminie Arucas (Gran Canaria), o czym świadczy ponad 95 000 odwiedzających rocznie.
    Skonsolidowana jako prestiżowa marka oparta na jakości i historii win tej marki, udało jej się ustanowić jako odniesienie dla społeczeństwa kanaryjskiego i fundamentalny filar, dzięki któremu świat jest znany z wizerunku swojego produktu, jego korzeni i tradycja kultury kanaryjskiej. Obecnie Distilleries Arehucas stara się zwiększyć swoją obecność poza Wyspami Kanaryjskimi, głównie w pozostałej części Hiszpanii, a także na arenie międzynarodowej, eksportując do ponad 10 krajów

     

Trasa wycieczki

Pico de Bandama (największy wulkaniczny krater) – Arucas (degustacja rumu i zwiedzanie destylarni) – region Ageate (plantacja kawy i degustacja) – Puerto de las Nieves (urokliwa wioska rybacka)Aguimes (degustacja i starówka)

 

Czas trwania

7h

Dostępność

Polska

Może spodoba się również…

Shopping Cart